HoReCa se confrunta cu una dintre cele mai grele crize din ultimii ani, efectele postpandemice s-au dovedit a fi devastatoare pentru intreaga lume. HoReCa este o industrie sensibila, in perioadele de criza testandu-se modelele operationale ale restaurantelor. Antreprenorii trebuie sa se uite prima data la costurile interne si la optimizarea tuturor operatiunilor.
Suntem constienti de presiunea din piata, de aceea venim cu o serie de propuneri pentru eficientizarea electrica a afacerii dumneavoastra.
Achizitionarea si instalarea echipamentelor eficiente energetic este vitala, insa in astfel de momente investitia nu este usor de suportat. Recomandam inlocuirea echipamentelor care si-au atins durata de viata prestabilita cu altele care au un consum redus de energie, in rest va sfatuim sa mentineti toate sistemele intr-o forma optima.
Principalele elemente care necesita energie intr-o bucatarie/ cofetarie conform Sevelect sunt:
Echipamente de gatit : 35%
Sisteme de ventilatie: 28%
Alte echipamente: 18%
Iluminat 13%
Echipamente frigorifice 6%
Orice echipament mecanic isi pierde din eficienta in timp, de aceea va recomandam intretinerea regulata a acestora pentru a mentine facturile la energie cat mai mici. Astfel, va sfatuim sa:
- Deconectati aparatele electrice care nu functioneaza (pe timp de noapte) sau care sunt folosite rar, precum plitele electrice, masinile de spalat vase, frigiderele in care nu este depozitat niciun produs.
- Incarcati la maxim cuptoarele si masinile de spalat vase pentru a reduce timpul de functionare al acestora.
- Inlocuiti becurile clasice cu unele cu tehnologie led, acestea consuma cu 60% mai putina energie electrica. De asemenea, in zonele de trecere montati senzori de prezenta, astfel luminile nu vor ramane aprinse atunci cand nu este necesar.
- Asigurati un flux de aer adecvat in jurul frigiderelor si congelatoarelor: nu este recomandata pozitionarea aparatelor in spatii inchise sau aglomerate din cauza condensatorului care elimina caldura din interiorul sistemului frigorific.
- Setati cicluri de dezghetare pentru congelatoare in functie de manualul de instructiuni al acestora (cel mai intalnit program: de 4 ori pe zi timp de 15 minute).
- Curatati periodic praful din interiorul echipamentelor: acest lucru asigura si o durata de viata mai mare a echipamentelor, nu doar un consum mai mic de energie.
Solutiile si recomandarile nostre sunt bine practice pe care le puteti implementa cu ajutorul personalului dumneavoastra. Desigur ca pentru o reducere mai marea costului cu energia puteti apela la specialisti pentru realizarea unui audit in acest sens.
Va dorim o iarna usoara si un an cu inspiratie pentru gasirea celor mai bune metode de eficientizare a resurselor!