Optimizarea costurilor energetice in restaurante
iulie 23, 2024 0

HoReCa se confrunta cu una dintre cele mai grele crize din ultimii ani, efectele postpandemice s-au dovedit a fi devastatoare pentru intreaga lume. HoReCa este o industrie sensibila, in perioadele de criza testandu-se modelele operationale ale restaurantelor. Antreprenorii trebuie sa se uite prima data la costurile interne si la optimizarea tuturor operatiunilor.

Suntem constienti de presiunea din piata, de aceea venim cu o serie de propuneri pentru eficientizarea electrica a afacerii dumneavoastra.

Achizitionarea si instalarea echipamentelor eficiente energetic este vitala, insa in astfel de momente investitia nu este usor de suportat. Recomandam inlocuirea echipamentelor care si-au atins durata de viata prestabilita cu altele care au un consum redus de energie, in rest va sfatuim sa mentineti toate sistemele intr-o forma optima.

Principalele elemente care necesita energie intr-o bucatarie/ cofetarie conform Sevelect sunt:

Echipamente de gatit : 35%

Sisteme de ventilatie: 28%

Alte echipamente: 18%

Iluminat 13%

Echipamente frigorifice 6%

Orice echipament mecanic isi pierde din eficienta in timp, de aceea va recomandam intretinerea regulata a acestora pentru a mentine facturile la energie cat mai mici. Astfel, va sfatuim sa:

  1. Deconectati aparatele electrice care nu functioneaza (pe timp de noapte) sau care sunt folosite rar, precum plitele electrice, masinile de spalat vase, frigiderele in care nu este depozitat niciun produs.
  2. Incarcati la maxim cuptoarele si  masinile de spalat vase pentru a reduce timpul de functionare al acestora.
  3. Inlocuiti becurile clasice cu unele cu tehnologie led, acestea consuma cu 60% mai putina energie electrica. De asemenea, in zonele de trecere montati senzori de prezenta, astfel luminile nu vor ramane aprinse atunci cand nu este necesar.
  4. Asigurati un flux de aer adecvat in jurul frigiderelor si congelatoarelor: nu este recomandata pozitionarea aparatelor in spatii inchise sau aglomerate din cauza condensatorului care elimina caldura din interiorul sistemului frigorific.
  5. Setati cicluri de dezghetare pentru congelatoare in functie de manualul de instructiuni al acestora (cel mai intalnit program: de 4 ori pe zi timp de 15 minute).
  6. Curatati periodic praful din interiorul echipamentelor: acest lucru asigura si o durata de viata mai mare a echipamentelor, nu doar un consum mai mic de energie.

Solutiile si recomandarile nostre sunt bine practice pe care le puteti implementa cu ajutorul personalului dumneavoastra. Desigur ca pentru o reducere mai marea costului cu energia puteti apela la specialisti pentru realizarea unui audit in acest sens.

Va dorim o iarna usoara si un an cu inspiratie pentru gasirea celor mai bune metode de eficientizare a resurselor!